логотип
 
 
логотип Bistro News arrow Bistro News arrow Здолай шахрая граючи!
19.04.2024 г.
 
 

 

 
 

 

 

 

Реклама

 

 
   

Здолай шахрая граючи! Версия для печати Отправить на E-mail


 Зіграй!


 

В Україні стартувала онлайн-гра, яка підвищує обізнаність громадян щодо правил безпечного користування платіжними інструментами та сервісами.

10 вересня в Києві у пресцентрі інформаційного агентства «Українські Новини» відбувся пресбрифінг, присвячений проблемі кібершахрайства із платіжними інструментами в Україні та запуску освітньої онлайн-гри «Здолай шахрая!». У заході взяли участь провідні експерти Національного банку України, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», представники онлайн-сервісів тощо.

Щодня 1-2% українців стикаються з кіберзлочинцями по телефону, в електронній пошті, інтернет-крамницях, онлайн-сервісах з публікації оголошень, працевлаштування та кредитування тощо. Відповідно до статистики збитків від незаконних дій із платіжними картками в 1-й половині 2020 року, щодня в середньому здійснюється 546 успішних для шахраїв незаконних операцій, тобто 23 на годину.

«Наш Проект докладає багато зусиль з підвищення фінансової грамотності українців: ми сприяли розробці відповідного курсу для школярів, підтримуємо низку інших ініціатив, спрямованих на просвіту та захист прав споживачів фінансових послуг. Гра «Здолай шахрая!» є важливою як для просвіти, так і для захисту людей, особливо на тлі збільшення фінансових операцій онлайн під час карантинних заходів», - наголосила Юлія Вітка, заступниця керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Цього року для здійснення незаконних дій із платіжними картками або їхніми реквізитами шахраї найчастіше використовували метод соціальної інженерії. Йдеться про введення в оману громадян будь-якими способами для того, щоб вони розголосили власні персональні дані, реквізити платіжних карток, банківські коди та паролі мобільних операторів чи здійснили переказ коштів під психологічним впливом на користь шахраїв. У більшості випадків злочинці намагаються видати себе за співробітників банку або мобільного оператора та активно випитують конфіденційні данні та особисту інформацію.

Методи соціальної інженерії продовжують набирати популярності у злочинців, оскільки дохід від шахрайських операцій з використанням соціальної інженерії в рази перевищує дохід від інших методів платіжного шахрайства. Так, середня сума незаконної операції з використанням соціальної інженерії в 1-й половині 2020 року склала 3300 гривень, в той час як середня сума незаконної операції в інтернеті становила 195 гривень.

«Ми маємо докладати ще більше зусиль для поширення роз’яснювальної інформації серед громадян. Саме тому Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору», розробила освітню гру на тему платіжної безпеки «Здолай шахрая!», метою якої є підвищення обізнаності молоді щодо ефективних способів захисту власної інформації та правил безпечного користування платіжними інструментами та сервісами», – сказав Олександр Карпов, директор Асоціації ЄМА.

Онлайн-гра «Здолай шахрая!» - це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства та отримують інформацію про наслідки прийнятих ними рішень і поради щодо виявлення шахрайства та дієвих засобів захисту у кожній ситуації. Клацнувши на картку з зображенням монстра-шахрая, гравець проходить одну схему платіжного шахрайства та дізнається про її ознаки й методи захисту. Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства: телефонне, банкоматне та кредитне шахрайство, угон SIM-картки, шахрайські розіграші призів, опитування та інтернет-крамниці, шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг, фішинг, шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі, геймінг-шахрайство тощо.

«Національний банк України в липні цього року запустив масштабну інформаційну кампанію #ШахрайГудбай. Разом із понад 60 партнерами ми допомагаємо українцям вивчати основні правила платіжної безпеки. Гра «Здолай шахрая» від асоціації ЄМА стала родзинкою кампанії. Вона описує основні сценарії шахраїв, зокрема, сценарій, коли шахраї представляються співробітниками Національного банку України. Треба завжди пам'ятати, що працівники Національного банку України ніколи не телефонують клієнтам банків і не просять назвати реквізити платіжної картки, коди доступу чи паролі, які надсилає банк або мобільний оператор», – зауважила начальник управління зв'язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ Леся Войтицька. Вона також додала, що обсяги шахрайства з платіжними картками та банківськими рахунками в загальному обсязі операцій з платіжними картками у першій половині 2020 року несуттєво збільшилися, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року. Водночас середній розмір втрат на одну шахрайську операцію зменшився – з 2100 грн у першій половині 2019 року до 1819 грн у відповідному періоді 2020 року.

До просування та підтримки гри приєдналися Національний банк України і компанії OLX та Interkassa, які надають переможцям цінні призи в обмін на зароблені у грі віртуальні монети (екскурсію Національним банком з відвідуванням Музею грошей, знижку 90% на платні послуги та пакети для просування оголошень на OLX.UA, уроки з фінансової грамотності «Знай про гроші» від Interkassa).

«Онлайн-покупки стали нормою для більшості українців, адже це швидко і дуже зручно. Водночас з'явились ризики онлайн-шахрайства. За результатами опитування користувачів OLX, 75% українців вважають, що можуть натрапити на недобросовісного користувача в онлайні. Понад 40% і досі надсилають передоплату до отримання товару, – розповів Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна. - Аби мінімізувати ризики та навчити українців основних правил безпеки в онлайні, ми вирішили підтримати гру «Здолай шахрая!». Адже для компанії OLX турбота про клієнтів і, відповідно, безпека онлайн-покупок – пріоритет №1».

30 серпня 2020 року відбувся тестовий запуск онлайн-гри «Здолай шахрая». Протягом перших десяти днів після запуску в грі зареєструвались 12489 гравців, з них 1610 здолали всіх або більшість монстрів-шахраїв, покращивши власні навички кібербезпеки та захисту від більше ніж 80 видів платіжного та інтернет-шахрайства.

Для отримання додаткової інформації щодо онлайн-гри «Здолай шахрая!» звертайтеся до Раїси Федоровської (e-mail: , тел. 050 390 10 26)
 
««   »»
 
     
Top! Top!