логотип
 
 
логотип Bistro News arrow Bistro News arrow Віддалена ідентифікація та впровадження PSD2 – запоруки прискореного розвитку фінансової галузі
25.04.2024 г.
 
 

 

 
 

 

 

 

Реклама

 

 
   

Віддалена ідентифікація та впровадження PSD2 – запоруки прискореного розвитку фінансової галузі Версия для печати Отправить на E-mail
19.12.2019 г.

 Українські фінтехкомпанії та банки вважають віддалену ідентифікацію клієнта та впровадження PSD2 найважливішими законодавчими змінами, необхідними для пожвавлення поточної ситуації на ринку. Саме застаріле, несприятливе законодавство є найбільшою перешкодою для розвитку фінтехгалузі в Україні. Про це свідчать результати опитування українських фінтехкомпаній і банків, яке провели Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» та компанія EY.

Серед інших важливих перешкод для розвитку ринку – нестача фінансування, складність у формуванні партнерських відносин та низький рівень фінансової грамотності. Брак інвестицій залишається больовою точкою для компаній, що займаються новими технологіями в Україні.

 

Фінтех компаніям не вистачає зовнішнього капіталу (61% фінансується власним коштом), що уповільнює розвиток сектору та унеможливлює швидку експансію. А банки вважають найбільшим викликом цифрової трансформації саме її вартість.

Опитування українських банків та фінтех компаній проводилося у II-III кварталі 2019 року. Метою дослідження було дізнатися думку українського фінансового середовища про ринок фінтех, визначити головні больові точки, рівень зрілості українського фінтех ринку та скласти портрет типової української фінтех компанії.

Типова фінтех компанія функціонує більше трьох років та все ще розвиває свій продукт чи сервіс. Вона повністю фінансується самостійно, не пов’язана з банками чи банківськими групами, сфокусована на ринок корпоративних клієнтів, а її топ-менеджмент має досвід у традиційних фінансових послугах.

Між банками та фінтех компаніями низький рівень співпраці. 98% фінтехкомпаній зазначають, що серед їхніх акціонерів немає банків, банківських груп, корпоративних акселераторів/інкубаторів банків та інших пов'язаних з банками юридичних осіб. Лише 46% респондентів надають щонайменше одну послугу чи продукт банку. 61% респондентів часто спостерігають небажання традиційної банківської системи впроваджувати нові технології, що розробили фінтех компанії.

Повний звіт розміщено на веб-сторінці Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»:

http://www.fst-ua.info/wp-content/uploads/2019/12/FinTech-Survey-Report_UKR_12-12-2019.pdf

В рамках проекту також було взято інтерв’ю у чотирьох провідних експертів фінансового ринку.  Інтерв’ю з Сергієм Холодом (НБУ), Олегом Гороховським (monobank), Сергієм Коптиком (Стармані) та Світланою Скосирською (Mocash) - розміщено на ain.ua/special/usaid-start-ukr

 
««   »»
 
     
Top! Top!