логотип
 
 
логотип Bistro News arrow Мнение эксперта arrow Почему провалился проект "Карта киянина"
25.04.2024 г.
 
 

 

 
 

 

 

 

Реклама

 

 
   

Почему провалился проект "Карта киянина" Версия для печати Отправить на E-mail
Почему провалился проект "Карта киянина", а 17 миллионов бюджетных гривен пошли на ветер? В нынешнем виде проект "Картка киянина" абсолютно не жизнеспособен. Об этом в своем блоге на УП написала глава постоянной комиссии Киевсовета по вопросам гуманитарной политики Алла Шлапак. Приводим текст на языке оригинала.
"Не минуло й року з моменту чергової презентації проекту "Картка киянина", а влада була змушена визнати його крах. Та це, мабуть, добре. По-перше, тому, що в нинішньому вигляді цей проект абсолютно нежиттєздатний. По-друге, комісії Київради з питань гуманітарної політики, яку я очолюю, більше не потрібно кивати на чиновників, які обіцяють, що "ще трохи" і всі київські пенсіонери почнуть отримувати за цією карткою пільги та послуги.
А принагідно зауважу, що звернень від киян щодо "Картки киянина" за цей час, повірте, було дуже багато. І навіть для тих 10 тисяч киян, які отримали її в рамках пілотного проекту, "Картка киянина" залишається лише додатковим пластиковим подразником, який нагадує про те, що чиновники багато обіцяють, але занадто мало роблять.
Шкода лише настільки бездарно згаяного часу. Хоча я неодноразово писала і говорила про те, що в тому вигляді, в якому представляють цей проект чиновники, це чистої води утопія та самообман. І про корупційну складову я теж заявляла не один раз. Мені не дає спокою нахабність чиновників, які, в першу чергу, бачили в "Картці киянина" черговий бізнес-проект. І в підсумку від реальної можливості поліпшити життя киянам, залишилася хіба що гарна назва. А також лише тінь від 17 мільйонів гривень, які були направлені з міського бюджету на реалізацію цього проекту, але в результаті зникли у невідомому напрямку. Невимовно жаль, що ці, викинуті на вітер (а точніше, кимось спритно освоєнні), мільйони можна було без будь-яких "карток" спрямувати на допомогу малозабезпеченим киянам.
Разом із тим, все це зовсім не означає, що проект "Картка киянина" повинен бути похований. І тут, я б сказала, що визнання чиновниками своєї неспроможності дає кілька серйозних плюсів, що обов'язково буде враховано під час продовження роботи і нашої комісії, і депутатів Київради.
Одним з найважливіших моментів на сьогодні, хоча як і раніше, є питання захисту персональних даних киян, що будуть користувачами картки. Згідно з тим проектом, який пропонували чиновники, до такої бази даних мали б доступ і банки, і комунальні підприємства. На мій погляд, це ні що інше, як прямий шлях до зловживань і шахрайства. Досить згадати, що не так давно з банківських карток пенсіонерів одні покидьки вкрали більше 8 000 000 (вісьмох мільйонів) гривень. Можна згадати й про інших злодіїв, що безсовісно крадуть гроші з рахунків, на які присилають пожертви для хворих дітей. Ситуація ускладнюється ще й тим, що дуже багато пенсіонерів взагалі вкрай слабо розбираються в тонкощах й ризиках захисту своїх банківських карток.
До речі, питання безпеки особистих даних при реалізації аналогічних проектів, викликало хвилю обурення у наших сусідів - в Росії. Тамтешня влада і в столиці, і в регіонах, наразі, так і не змогла надати жорстких гарантій.
Отже, питання безпеки та захисту особистих даних в проекті "Картка киянина" залишається одним із наріжних каменів.
Більш того, взявши на себе весь тягар реалізації проекту "Картка киянина", чиновники залишили без відповіді ще чимало запитань. Починаючи від того, хто може бути учасником даного проекту і, закінчуючи непрозорим вибором банку, який повинен обслуговувати "картку киянина". Досить сказати, що до останнього положення про "Картку киянина" тільки я, як голова комісії, зазначила 14 позицій, без вирішення яких проект запускати не можна", - написала Шлапак.
Але ще раз повторюся, заразом відповідаючи й на численні запитання киян, які мені ставлять на особистих депутатських прийомах, - проект "Картка киянина" обов'язково потрібно реалізовувати. Але робити це слід під жорстким контролем депутатського корпусу, позбавивши чиновників можливості перетворити його в чергову годівницю. А щоб корисна ініціатива вкотре не перетворилася на "мильну бульбашку", необхідно впровадити ряд важливих доповнень і пропозицій. Про них я поки говорити вголос не буду, бо вже не один раз те, що пропонувалося як зважене і оптимальне рішення, в підсумку так переверталося і перекручувалося, що впізнати власні ідеї було практично неможливо.
Сподіваюся, що київські чиновники почують голос розуму. Маю надію, що вони також згадають, що живуть за рахунок киян. Зараз потрібно без бюрократичних зволікань прийняти нове положення про "Картку киянина", яке розробляється депутатами. В такому випадку до кінця квітня - середини травня Київрада зможе проголосувати за реальний початок реалізації проекту "Картка киянина", і зробити це уже з надійним захистом особистих даних і без корупційної складової.

Цензор.НЕТ
 
««   »»
 
     
Top! Top!